Változás a környezetvédelmi adatszolgáltatásokban – OKIR kapu 2020

Az adatszolgáltatások benyújtásának technikai és adminisztratív feltételei.

A környezetvédelmi bevallások 2020. évtől új módon az OKIR kapun keresztül

A Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) továbbfejlesztésének eredményeként, az OKIR adatszolgáltatási lehetőségei, funkciói 2020. január 1-től megváltoznak. Az elektronikusan benyújtható ÁNYK alapú bevallások kiváltásra kerülnek egy új online űrlapkezelő és adatszolgáltató rendszerrel.

1. lépés: A bevallások beküldéséhez ügyfélkapu regisztráció szükséges, ( kb. 5-10 perc alatt meg lehet tenni a legközelebbi okmányirodákban vagy elektronikus aláírással véglegesített regisztráció online is beküldhető.)

Használathoz szükséges feltételek

A rendszer használatához KAÜ (Központi Azonosítási Ügynök) hozzáférés szükséges, ennek birtokában az adatszolgáltatási folyamat az alábbi:

  • KAÜ login,
  • OKIR kapu bejelentkezés,
  • új adatcsomag létrehozása,
  • adatok felvitele,
  • ellenőrzés futtatása (szükség esetén javítás),
  • beküldés.

Fontos fogalmak

Rendelkezési Nyilvántartás (RNY): A Rendelkezési Nyilvántartás a természetes személyek és szervezetek elektronikus ügyintézésre vonatkozó rendelkezéseit tartja nyilván és azt az arra jogosult szervek felé megismerhetővé teszi.

OKIRkapu bejelentkezés: A KÜJ, KTJ adatcsomag típus együtt egy logikai egységet alkotnak

Feldolgozás megkezdése: ez az aktus azért fontos, mert ettől a pillanattól kezdve az ügyfél már nem vonhatja vissza a beküldést.

Adatcsomag azonosító: Egy adatcsomag tartalma a beküldést követően már nem módosítható (se az ügyfél, se a hatóság nem változtathat a beküldött adatokon). Ha az ügyfél a beküldést visszavonja, akkor új adatcsomag azonosító jön létre, ezáltal a módosítás lehetősége ismét megnyílik. Az adatcsomag azonosító tehát–a beküldést követően–egy adatállapotot is azonosít!

KAÜ login és a meghatalmazás kérése

Amennyiben egy vállalkozás/cég kötelezett a környezetvédelmi bevallás készítésére, ebben az esetben egy természetes személy részére meghatalmazást kell biztosítani. Korábban a meghatalmazás adatlapját (MEGH lap) kellett kitölteni a KAR adatlap csomagban és az ÁNYK program segítségével beküldeni. Továbbiakban erre nincs lehetőség, a Rendelkezési nyilvántartáson (RNY) keresztül szükséges a meghatalmazást megadni.

Az RNY az alábbi URL-en érhető el: link

A KAR meghatalmazás nyilvántartása az OKIR korábbi működése során töltődött fel, amelynek során a 4T-re épülő azonosítás nem volt szigorú követelmény. Várható ezért, hogy az ÁNYK-val előállított adatszolgáltatásokat sikerrel beküldő felhasználók közül sokan nem fogják tudni végigcsinálni az OKIR kapu bejelentkezést.

A KAÜ login segítségével belépett felhasználók személyét az ún. 4T-vel azonosítjuk (4T alatt 4 természetes azonosítót értünk, ezek a következők: születési név, születési dátum, születési hely és az édesanya születési neve).

Meghatalmazások kezelése lépésről lépére:

1. Belépés a Rendelkezési Nyilvántartásba:RNY belépés

2. Szervezet azonosítása:

Ha cég vagy szervezet nevében jár el, akkor kattintson a Szervezet azonosításlehetőségre és adja meg a szervezet adószámát/törzsszámát és a jelölőnégyzet használatával járuljon hozzá, hogy az adóazonosító jelét a rendelkezéstételi eljárásban a képviseleti jogosultság ellenőrzése céljából kezeljék:

OKIRkapu, 2020, hulladék, bevallás, légszennyező pontforrás

3. Az Agrárminisztérium OKIR adatszolgáltatás nevű meghatalmazás kiválasztása:

OKIRkapu, 2020, hulladék, bevallás, légszennyező pontforrás

4. A meghatalmazott természetes személy adatainak megadása:

OKIRkapu, 2020, hulladék, bevallás, légszennyező pontforrás

Adatszolgáltatások készítése

A hulladék bevallások elkészítése nagy vonalakban hasonlít az eddig megszokott metódushoz, a különbségek abból adódnak azonban, hogy az OKIRkapu felületét szükséges használni és nem a megszokott ÁNYK programot. A bevallások feltölthetőek XML fájlokból is, az ehhez szükséges minta fájlok elkészítéséhez, feltöltéséhez az OKIR oldalán lehet segítséget találni.

Az OKIRkapu adatszolgáltató rendszer az alábbi linken érhető el: OKIRkapu

A korábbi és az új felület összehasonlítása:

OKIRkapu, 2020, hulladék, bevallás, légszennyező pontforrás

Az OKIRkapu belépést követően az adatszolgáltatás az alábbi módon történhet:

1. Új adatcsomag létrehozása

OKIRkapu, 2020, hulladék, bevallás, légszennyező pontforrás

2. Adatcsomag betöltése

Korábbi adatcsomag átírásával:

OKIRkapu, 2020, hulladék, bevallás, légszennyező pontforrás

XML-ből történő betöltéssel:

OKIRkapu, 2020, hulladék, bevallás, légszennyező pontforrás

3. Új tétel rögzítése (pl.: hulladékkód):

OKIRkapu, 2020, hulladék, bevallás, légszennyező pontforrás

4. Átvevő, kezelő KÜJ számának kiválasztása:

OKIRkapu, 2020, hulladék, bevallás, légszennyező pontforrás

5. Adatok ellenőrzése

6. Adatszolgáltatás beküldése

OKIRkapu, 2020, hulladék, bevallás, légszennyező pontforrás

Kapcsolódó anyagok:

http://web.okir.hu/hu/cikk/541/Tajekoztato_az_OKIR_adatszolgaltatas_modositasarol_az_OKIRKapu_ online_adatszolgaltato_feluletrol_2020_januar_1tol

https://kapu.okir.hu/okirkapuugyfel/utmutato/1

FONTOS! NE hagyja az utolsó pillanatra az adatszolgáltatást, amennyiben segítségre lenne szüksége az adatszolgáltatás elkészítésével kapcsolatban, kérjük lépjen kapcsolatba szakembereinkkel.

KVD-Pro Kft
Fotók: Mounier Noémi
A képek szerzői jogvédelem alatt állnak!