Gumiabroncs

 A Ktdt. 2. §-ában található értelmező rendelkezések nem határozzák meg a gumiabroncs termékkör fogalmát, azonban az általános szabályokat értelmezve megállapítható, hogy a szóban forgó termékdíjköteles termék önálló termékként vagy jármű alkotórészeként és tartozékaként is díjköteles terméknek tekintendő.

 

Az újrahasznosítását a Környezetvédelmi- és Vízügyi Minisztérium termékdíjrendszerrel ösztönzi: a gyártók, az importőrök mentesülnek a kötelező termékdíj alól, ha az általuk gyártott, importált mennyiség 75 százalékát vissza tudják gyűjteni újrahasznosításra. (egyéni teljesítők)

 

környezetvédelmi termékdíj gumiabroncs4

A kezeletlen hulladék súlyos környezeti terhelést jelent Földünk számára. A gumi tulajdonságából fakadóan az élettartama során nagyon keveset, mindössze 10%-ot veszít tömegéből, azaz nagyon ellenálló anyagról van szó.

A környezetkímélő újrahasznosítására már léteznek eljárások, mégsem mindig jut el a hulladék a megfelelő helyre.

Az újrahasznosításra több megoldás létezik, például kis mennyiséget anyagában hasznosítanak (futópálya, játszótér, aszfaltburkolatba adalék), szintén valamennyit a hulladéklerakók takarására használnak. Nagyobb mennyiséget a cementgyárakban együtt égetnek, ha betartják az előírt legjobb technológiát a légszennyezés minimálisra csökkenthető, a napi gyakorlatban ez működik is. A pirolízis azért jó, mert a kaucsuk megújuló, növényi eredetű, és a pirolízis során nyert olajat egy az egyben fogadni tudja a kőolaj-finomító és belekeverik a gázolajba, mint megújuló energiaforrásnak számító agroüzemanyag összetevőt.

Sajnos egyelőre még hiányzik az a jogszabály, amely a különböző szervezeteket, vállalkozásokat arra kötelezné, hogy térítésmentesen visszavegyék az elhasználódott gumiabroncsokat.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100085.TV

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100085.TV

KVD-Pro Kft
Fotók: Mounier Noémi
A képek szerzői jogvédelem alatt állnak!