Elektromos és elektronikai berendezések

Legfeljebb 1000 V váltakozó feszültségű, valamint legfeljebb 1500 V egyenfeszültségű árammal működő berendezés, amelynek rendeltetésszerű működése elektromágneses mezőktől vagy elektromos áramtól függ, ideértve az elektromágneses mező, illetve elektromos áram előállítását, mérését, átvitelét biztosító eszközöket is, kivéve a nagyméretű rögzített ipari szerszámot és a világűrben való felhasználásra tervezett elektromos, elektronikai berendezést;

A 2011. évi LXXXV. törvény 1. számú melléklete határozza meg. Azon készülékek, melyeket a rendelet nem nevesít, nem keletkeztetnek kötelezettséget. A díjfizetés alapja a készülékek tömege.

Az e-hulladék irányelv (az elektromos és elektronikus berendezések hulladékairól szóló 2012/19/EU Irányelv, WEEE) 2. cikk (1) bekezdés b) pontja szerint az unióban egységesen az irányelv III. melléklete szerinti besorolásokat kell alkalmazni az elektromos és elektronikai berendezésekre, így a korábbi kilenc helyett öt termékkategória került kijelölésre. A fentiekre tekintettel a törvény is módosul, az 1. melléklet az E+E termékek vámtarifaszámok szerinti felsorolását kategóriánkénti csoportosítás nélkül tartalmazza.

1. Hőcserélő berendezések

  • Hűtőszekrények, fagyasztók, hűtött termékek automatikus kiadására szolgáló berendezések, légkondicionáló berendezések, párátlanító berendezések, hőszivattyúk, olajradiátorok és egyéb hőcserélő berendezések, melyek hőcserélő közegként víztől eltérő folyadékot tartalmaznak.

2. Képernyők, monitorok és olyan berendezések, amelyek 100 cm2-nél nagyobb felszínű képernyőt tartalmaznak

  • Képernyők, televíziókészülékek, LCD képkeretek, monitorok, hordozható számítógépek, kisméretű hordozható számítógépek.

3. Nagygépek

  • Mosógépek, ruhaszárító gépek, mosogatógépek, tűzhelyek és sütők, elektromos sütők, elektromos főzőlapok, hang- és képlejátszó berendezések, zenei berendezések (kivéve a templomi orgonát), kötő- és szövőgépek, nagyszámítógépek, nagyméretű nyomtatók, másolóberendezések, érmével működő nagyméretű játékautomaták, nagyméretű orvostechnikai eszközök, nagyméretű ellenőrző és vezérlő eszközök, termékek és pénz automatikus kiadására szolgáló nagyméretű berendezések, fotovoltaikus panelek.

4. Kisgépek

  • Porszívók, szőnyegseprűk, varrógépek, mikrohullámú sütők, szellőzőberendezések, vasalók, kenyérpirítók, elektromos kések, elektromos vízforralók, órák, elektromos borotvák, mérlegek, haj- és testápoló gépek, számológépek, rádiókészülékek, videokamerák, videomagnók, hifiberendezések, hangszerek, hang- és képlejátszó berendezések, elektronikus és elektromos játékok, sporteszközök, kerékpározáshoz, búvárkodáshoz, futáshoz, evezéshez stb., használt számítógépek, füstjelző berendezések, fűtésszabályozók, termosztátok, kisméretű elektromos és elektronikus szerszámok, kisméretű orvostechnikai eszközök, kisméretű ellenőrző és vezérlő eszközök, termékek automatikus kiadására szolgáló kisméretű berendezések, beépített fotovoltaikus paneleket tartalmazó kisgépek.

5. Kisméretű számítástechnikai berendezések és távközlési berendezések (egyik külső méretük sem haladja meg az 50 cm-t)

  • Mobiltelefonok, GPS-ek, zsebszámológépek, routerek, személyi számítógépek, nyomtatók, telefonok.

 

 

 

(A termékkörökre vonatkozó példálózó jellegű felsorolást a végrehajtási rendelet tartalmazza)

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100343.KOR

 

Az e-hulladékok kezelésére rendkívül szigorú jogszabályok vonatkoznak. A vállalatokat, az ipari üzemeket és természetesen a magánembereket is komoly felelősség terheli, hogy leselejtezett számítógépeik, monitoraik és egyéb elektromos berendezéseik bekerüljenek a törvény által előírt folyamatba.

Mind az európai uniós, mind a hazai jogszabály egyértelműen a gyártók felelősségi körébe utalja az e-hulladék kezelését, méghozzá a kiterjesztett gyártói felelősség elve alapján. Ezek szerint a gyártók nemcsak az eszközök használati ideje alatt tartoznak felelősséggel (ne hibásodjon meg, ne legyen életveszélyes a készülék stb.), hanem utána is, amikor azok hulladékká válnak. A kiterjesztett felelősség különösképpen vonatkozik azokra az eszközökre, amelyek a környezetre veszélyes összetevőket tartalmaznak. A gyártókra vonatkozó kötelezettség valójában azokat a kereskedőcégeket (importőröket) érinti, amelyek forgalmazzák a termékeket.

 

KVD-Pro Kft
Fotók: Mounier Noémi
A képek szerzői jogvédelem alatt állnak!