Akkumulátor

Az „Elektromos akkumulátorok, beleértve ezek akár téglalap (bekeértve a négyzet) alakú elválasztólemezeit is, a 8507 50 a 8507 60 és a 8507 90 alszám alá tartozó termékek és a nátrium-kén (NaS) helyhez kötött energiatároló berendezés kivételével” árukat tartalmazza. A kivételek körébe a 8507 50 vtsz. alá tartozó nikkel-fém-hidrid, a 8507 60 vtsz. alá tartozó lítium-ion, az 8507 90 vtsz. alá osztályozandó alkatrészek, illetve a helyhez kötött nátrium-kén (NaS) energiatároló berendezések tartoznak.

https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200445.KOR

 

 

.

 

 

 

 

Az elhasználódott, tönkrement akkumulátor veszélyes hulladéknak számít. Fontos azonban tisztáznunk, hogy a hulladék nem egyenlő a szeméttel, azaz újra lehet hasznosítani. A veszélyes hulladéknak minősülő, háztartásunkban előforduló termékeket nem szabad a többi háztartási szemét közé dobni, mert súlyosan károsítják a környezetet.

Erős savtartalma miatt súlyosan károsíthatja a talajvizeket, és az emberi bőrre is veszélyt jelent. Ólomtartalma miatt pedig erősen toxikusnak számít, mely szervezetünkbe jutva károsíthatja érrendszerünket, immunrendszerünket.

 

 

Káros anyagok az elemekben
Ólom (Pb, Lead): Mérgező fém. A szervezetbe jutva idegi rendellenességet, veseelégtelenséget, szív- és érrendszeri megbetegedéseket, nőknél fogamzási zavarokat okozhat. A gyerekekre különösen veszélyes.

Higany (Hg, Mercury): Mérgező fém, ezért a higanytartalmú termékek, mint a lázmérő, a fénycső, az elemek, veszélyes hulladékok. A higany bőrön keresztüli felszívódása, a higanygőz belélegzése idegrendszeri elváltozásokat, fejfájást, remegést, húgyhólyaggyulladást és emlékezetvesztést okozhat. Megtalálható az amalgám fogtömésben is, melyet vitatott hatása miatt egyre kevésbé használnak.

Kadmium (Cd, Cadmium): Rákkeltő anyag. Szén, kőolaj vagy lakossági hulladék égetése során a levegőbe foszfátos műtrágyázással a talajba, közvetve az élelmiszerbe kerülhet. A kadmium felhalmozódhat a tüdőben és a vesében, állatkísérletek során magzati károsodást is megfigyeltek. Rákkeltő hatása miatt számítógépekben való használata tiltott az Európai Unióban.

KVD-Pro Kft
Fotók: Mounier Noémi
A képek szerzői jogvédelem alatt állnak!