2017-10-27

A Magyar Közlöny 2017. évi 174. számában megjelent a 2018. január 1-jétől hatályos „A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény” módosításai.

Fogalomváltozások

A fogalmi változások között fontos megemlíteni, hogy a környezetvédelmi termékdíj törvény módosítása egyértelműen definiálja az elkülönített hulladék gyűjtésére szolgáló műanyag zsák fogalmát, valamint új fogalomként megjelenik a fém ital-csomagolószer fogalom, és ezzel egyidejűleg megszűnik a kereskedelmi csomagolás és a kereskedelmi csomagolószer fogalma.

Ezen kívül jövőre egyszerűsödik a reklámhordozó papír definíciója is azáltal, hogy nem tartalmaz egyértelműen meg nem határozható kivételeket.

—————————————————————————————————————–

Csökkenő termékdíjak

A törvénymódosítás értelmében változnak az elektromos, elektronikai berendezések kategóriái, valamint egységesen 57 Ft/kg lesz minden elektromos, elektronikai berendezés termékdíja. Az egységesítés lényeges termékdíj csökkentést jelent a szórakoztató elektronikai cikkek (jelenlegi termékdíjtétel 114 Ft/kg), valamint a rádiótelefon-készülékek esetében (jelenlegi termékdíjtétel 304 Ft/kg).

A kereskedelmi csomagolás és csomagolószer fogalmának megszüntetésével a fémből készült italcsomagolások fém ital-csomagolószer kategória alatt bekerülnek a csomagolószerek közé, és a termékdíjtételük ennek következtében 304 Ft/kg-ról 57 Ft/kg-ra csökken.

A környezetvédelmi termékdíj törvény 2018. január 1-jétől hatályos változtatásai előnyben részesítik a gépjárművek közül a környezet számára kevesebb terhelést jelentő hibrid, illetve a kizárólag elektromos meghajtású gépjárműveket oly módon, hogy a hibrid gépjárművek esetében az egyébként fizetendő termékdíj vagy termékdíj átalány 70%-át, míg a kizárólag elektromos hajtással működő gépjárművek esetében a termékdíj 50%-át kell majd csak megfizetni.

—————————————————————————————————————–

A környezetvédelmi termékdíj törvény egyéb fontosabb változásai

A környezetvédelmi termékdíj törvény módosítása egyértelművé teszi, hogy a kötelezett átalakulása, egyesülése, szétválása során létrejövő, új adószámmal rendelkező kötelezett esetében, valamint az átvállalás jogcímének módosítása esetén szükséges az átvállalási szerződések újrakötése és a NAV felé történő bejelentése.

A nyilvántartások vezetése kapcsán egyszerűsítést fog jelenteni a kötelezettek számára, hogy a termékdíj szabályozás a jövő év elejétől a 2010. január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályok helyett a tárgyév január 1-jén hatályos áruosztályozási szabályok alkalmazására tér át. A jogszabályi módosítás miatt javasoljuk a vámtarifaszámok felülvizsgálatát, és ahol szükséges, a nyilvántartások módosítását.

Leave a Reply

KVD-Pro Kft
2020. szeptember
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Hírek