A termékdíjkötelesnek minősülő csomagolószerek listáját anyagáramonkénti bontásban, vtsz. szerint a Csomagolószer Katalógus tartalmazza, megnevezve a tárgyi hatály alóli kivételeket.

Csomagolószer fogalomkörébe tartozik a csomagolóeszköz, a csomagolóanyag és a csomagolási segédanyag, ez utóbbi kettőt nevezzük összefoglaló néven egyéb csomagolószernek.

Csomagolóeszköz a termék vagy a kisebb csomagolás befogadására, egységbe fogására kialakított, meghatározott anyagúkörnyezetvédelmi termékdíj csomagolás, raklap, szerkezetű – általában ipari, vagy szolgáltató jellegű tevékenység keretében előállított – ideiglenes védőburkolat, továbbá a raklap.

Csomagolóeszköznek minősül például a hullámkarton doboz, PET palack, műanyag bevásárló reklám táska, stb.
környezetvédelmi termékdíj csomagolás9

Csomagolóanyag a csomagolóeszközök előállítására, illetve az ideiglenes védőburkolat kialakítására közvetlenül alkalmazható szerkezeti anyagok gyűjtőfogalma.

Csomagolóanyag például a hullámkarton lemez, csomagolópapír, síkfólia, stb.

környezetvédelmi termékdíj csomagolás6

Csomagolási segédanyag a csomagolás kiegészítő vagy járulékos részeként felhasználható – így különösen záró,rögzítő, párnázó, díszítő – elemek, valamint kellékek, így különösen címke, páralekötő anyag, hordfogantyú, ragasztó gyűjtőfogalma. Csomagolási segédanyag például a címke, a kupak, dugó, pántoló szalag, stb.   környezetvédelmi termékdíj csomagolás térkitöltő2

A fenti meghatározásokon túl azonban a termékdíjas szabályozás megkülönböztetetten kezeli a kereskedelmi csomagolószert, amely olyan csomagolószer, amely alkalmas lehet kereskedelmi csomagolás létrehozására.

      

         kereskedelmi csomagolás3

Leave a Reply

Feliratkozás a hírlevelünkre

2017. október
h k s c p s v
« dec    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Hírek