A kötelezettség keletkezésének időpontja

A termékdíj-kötelezettség – ha e törvény másképp nem rendelkezik – az első belföldi forgalomba hozatalkor a számlán vagy számlakibocsátás hiányában az ügylet teljesítését tanúsító egyéb okiraton feltüntetett teljesítés napján, ezek hiányában az ügylet teljesítésének napján keletkezik.

Saját célú felhasználás esetén a kötelezettség – ha e törvény másként nem rendelkezik – a saját célú felhasználás költségként történő elszámolásának napján keletkezik.

A termékdíj-kötelezettség keletkezése időpontjának pontos meghatározása valamennyi, a termékdíj-kötelezettség fogalmi elemébe tartozó egyéb kötelezettség teljesítésére jelentős kihatással van. Ugyanis bizonyos kötelezettségek teljesítésére a szabályozás határidőt ír elő, így például a bejelentés teljesítésével kapcsolatban azt, hogy a kötelezettség keletkezésétől számított 15 napon belül kell teljesíteni.

A kötelezettség keletkezésének időpontja tekintetében a Ktdt. speciális szabályt is tartalmaz, az egyszerűsítés és az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében. A kötelezett dönthet úgy, hogy tárgyévtől fennálló termékdíj fizetési kötelezettsége a termékdíjköteles termék készletre történő felvételének napján keletkezzen (készletre vétel) és az ne a forgalomba hozatalhoz vagy a saját célú felhasználáshoz kapcsolódjon.

Az értékesítésekre egy adott termékdíjköteles mennyiség vagy készlet tekintetében különböző időpontokban (számlán feltüntetett teljesítés napja) kerülhet sor. A készletre vétel jogintézménye e részmennyiségek után különböző időpontokban fennálló termékdíj kötelezettség keletkezésének időpontjait összevonja, és időben visszahelyezi a teljes mennyiség készletre vételének időpontjához.

 

Termékdíj-kötelezettség

a) a termékdíjköteles termék külföldre történő értékesítése,

b) természetes személy esetén a termékdíjköteles termék személyes szükséglet kielégítését meg nem haladó mennyiségű saját célú felhasználása, esetén nem keletkezik.

 

 

kötelezettség időpontja

 

 

KVD-Pro Kft
2020. szeptember
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Hírek