Kötelezettek:

A kötelezettek meghatározásánál a tárgyi és személyi hatályának eldöntése a legfontosabb, hiszen ezen jogintézmények pontos és helyes ismerete nélkül nem beszélhetünk jogszerűen megállapított termékdíj fizetési kötelezettségről sem.
Tulajdonképpen a két hatály együttes jogszerű ismerete nélkül a kötelezettségek teljesítésének kimenetele is kétséges, és könnyen előfordulhat, hogy nem jogszerű teljesítés történik
A termék első belföldi forgalomba hozója vagy saját célú felhasználója kötelezett a termék tömegére megállapított díjat fizetni, a következők szerint.


1. Tárgyi hatály
– termékdíj-kötelezett termékek köre

A környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény (továbbiakban: Ktdt.) alapján a termékdíjköteles termékek körébe tartozik

a) az akkumulátorok;

b) a csomagolóeszköz, az egyéb csomagolószer (a továbbiakban együtt: csomagolószerek);

c) egyéb kőolajtermékek;

d) egyéb műanyag termékek;

e) egyéb vegyipari termékek;

f) az elektromos, elektronikai berendezések; 

g) a gumiabroncsok;

h) irodai papírok

i) a reklámhordozó papírok


2. Személyi hatály
A törvény személyi hatálya azokra terjed ki, akik a tárgyi hatályban nevesített termékdíjköteles termékekkel meghatározott tevékenységet – első belföldi forgalomba hozatal vagy saját célú felhasználás, továbbá bérgyártás – végzik.


2.1. Forgalomba hozó

Forgalomba hozatalnak a termékdíjköteles termék tulajdonjogának első belföldi ingyenes vagy visszterhes átruházása, ideértve a más termék tartozékaként vagy alkotórészeként való átruházást, továbbá a csomagolószer csomagolás részekénti átruházását szükséges tekinteni, azzal a kitétellel, hogy nem minősül forgalomba hozatalnak a termékdíjköteles terméknek a természetes személy által nem gazdasági tevékenység keretében végzett átruházása.
A tulajdonjog-átruházás, mint forgalomba hozatal, megvalósulhat olyan termékek esetében is, melyek nem tartoznak a törvény tárgyi hatálya alá. Ezen esetekre tartalmazza a definíció azt a kiegészítést, hogy forgalomba hozatalnak minősül a végtermék tartozékaként vagy alkotórészeként történő átruházás, továbbá a csomagolószer csomagolás részekénti átruházása.
  
kötelezettek

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100085.TV

KVD-Pro Kft
2020. szeptember
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
Hírek